Musim sejuk China


Salam Sejahtera dan Salam Bahagia..

Cakap mengenai musim sejuk ramai yang akan membayangkan keindahan salju yang memutih dan riang ria membuat orang-orang menggunakan salji yang turun.Di China ada beberapa tempat yang akan turunnya salji dan di antara tempat yang popular itu adalah ibu negara China iaitu Beijing.Jika di Malaysia musim hujan bermula pada akhir tahun.Pada ketika itu hujan tidak semestinya turun setiap hari.Jadi begitulah juga seperti di China,pada musim sejuk disana Salji yang turun tidak dapat diramalkan dengan tepat pada awal musim sejuk iaitu pada bulan November/December.Yang mana ia adalah permualaan musim sejuk disana.Keadaan akan bertambah sejuk dari hari ke hari sehingga salji akan turun.Pada ketika ini suhu adalah seperti dibawah.

Purata suhu dan tarikh :-

November 27th 44ºF 6.67 26ºF -3.33
November 28th 44ºF 6.67 26ºF -3.33
November 29th 44ºF 6.67 25ºF -3.89
November 30th 43ºF 6.11 25ºF -3.89
December 1st 43ºF 6.11 24ºF -4.44
December 2nd 42ºF 5.56 24ºF -4.44
December 3rd 42ºF 5.56 24ºF -4.44


Tidak kira bulan berapa yang akan anda kunjungi untuk musim sejuk di China, persiapan bagi pakaian musim sejuk adalah penting untuk disediakan sebelum kesana.Mungkin ada yang terfikir untuk membeli baju sewaktu tiba disana.Memang boleh dan tiada masalah tetapi anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya sehalai baju sejuk untuk dipakai.Suhu yang berlainan dan dibawah takat beku akan membuatkan anda akan boleh mengalami demam.Ini akan merosakan percutian mood percutian anda.

Kemuncak bagi musim sejuk disana adalah diantara akhir Januari ke Febuari dan akan berakhir pada akhir March.Tidak kira bulan berapa yang akan anda kunjungi untuk musim sejuk di China, persiapan bagi pakaian musim adalah penting untuk disediakan sebelum kesana.Mungkin ada yang terfikir untuk membeli baju sewaktu tiba disana.Memang boleh dan tiada masalah tetapi anda perlu mempunyai sekurang-kurangnya sehalai baju sejuk untuk dipakai.Suhu yang berlainan dan dibawah takat beku akan membuatkan anda akan boleh mengalami demam.Ini akan merosakan mood percutian anda.Maka kami menyarankan agar anda mempunyai sepasang baju sejuk sewaktu hendak berlepas kesana.Jika Saya ingin bermain salji bilakah tarikh yang sepatutnya?

Jika anda memang bercadang untuk bermain ski dan merasai sendiri salji  ia adalah sewaktu kemuncak musim sejuk iaitu Januari dan Febuari.Walaubagaimanapun berdasarkan pengalaman kami yang lepas pada ketika ini kedai dan kebanyakan bazaar tidak beroperasi sepenuhnya.Jika anda bercadang untuk membeli-belah maka ini bukanlah masa yang sesuai.

Selain baju sejuk apakah perkara lain yang boleh membantu menahan kesejukan?

Selain baju sejuk sarung tangan,selendang(yang dililit di leher),topi salji(snow cap) dan Thermal Wear(baju ketat dibahagian dalam) dapat membantu mengawal kesejukan.Barangan produk seperti limp balm,location juga membantu untuk melembatkan kulit.Ini kerana kulit akan menjadi sangat kering sewaktu disana(bergantung individu).

Jadi itu sahaja perkongsian untuk kali ini.Semoaga artikel ini membantu anda merasai sendiri pengalaman musim sejuk disana.Sekiranya anda masih belum merasai Beijing musim sejuk dan bercadang untuk bermain ski atau merasai sendiri musim sejuk disana boleh menghubungi kami.Kami menawarkan pakej percutian ke sana serendah RM1850/seorang selama 6 hari 5 malam.Sekiranya bercadang pergi secara berkumpulan,ahli keluarga,Trip syarikat(company trips) atau bulan madu ke sana jangan segan silu untuk menghubungi kami.Boleh terus menghubungi kami di talian pejabat :603 5510 8266 atau customer hotline :016-6750 429 atau email kepada kami di sales@jomlahcuti.com.

Selamat Bercuti

krew jomlahcuti.com

Comments

10 Comments to Musim sejuk China

ismida ismail
December 29, 2010

mohon hantar senarai pakej lengkap yang ditawarkan. TQ

krew jomlahcuti
December 30, 2010

Hai Ismida..
kami akan update pakej next week..tguuu ya.. boleh beri emaik cik ismida, nanti kami akan email.TQ

Hazrul
March 21, 2013

Mohon hantarkan harga ground untuk ke beijing harbin 8hari 7malam.

ANISSALWA MAT TAHIR
April 11, 2013

macam mana pula dgn guangzhou pada hujung bulan 11-12…sejuk tak..adakah perlu baju sejuk..berapakah suhunya ye…

nurhaya alias
December 17, 2013

Boleh hantarkan pakej musim sejuk@ski di ski resort unt nov@dec 2014 yg ekonomi,china.tq

Ida Omar
December 30, 2013

Boleh Hantarkan pakej musim salji untuk bulan December 2014.

krew Jomlahcuti
January 29, 2014

Hi ! Maaf lambat reply. Pakej musim salji untuk bulan December 2014 belum dibuka lagi. Terima Kasih.

krew Jomlahcuti
January 29, 2014

Hi ! Maaf lambat reply Cik Nurhaya. Boleh terus hantarkan maklumat kepada kami melalui
email di sales@jomlahcuti.com . Dengan cara menghantar email akan memudahkan kami & anda pada masa akan datang. Terima Kasih.

ABDUL JALAL
February 3, 2014

Saya berminat ke China bersama MAS. Semua destinasi. Muslim pakage.
Juga tolong update dari masa ke semasa.

Indon juga.

T.Kasih.

krew Jomlahcuti
February 4, 2014

Hi ! Encik Abdul Jalal. Encik boleh terus hantarkan maklumat kepada kami melalui
email di sales@jomlahcuti.com . Dengan cara menghantar email akan memudahkan kami & anda pada masa akan datang. Terima Kasih.

Post a comment?


5 − one =