3 Tips Wang Untuk Bercuti. No.2 Penting!

\"cara-buat-duit-untuk-melancong\"

Kehidupan  taraf hidup di Malaysia terus meningkat dari tahun ke tahun.  Kenaikan harga minyak sebanyak RM 0.20 yang diumumkan pada minggu lepas merunsingkan lagi pada mereka yang tinggal di ibu kota. Semalam baru saja dibentangkan bajet 2015 secara live di  siaran television dan radio. Ada banyak berita baik yang disampaikan dan ada juga berita yang kurang menyenangkan beberapa pihak.
Dengan apa ang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri Malaysia tidak sama sekali boleh diubah atau digubal secara terus sekiranya ada perkara-perkara yang tidak disenangi oleh kita sebagai rakyat biasa.

Apa pun untuk artikel kali ini kami bukanlah mahu jadikan ruangan ini sebagai platfaorm untuk bicarakan hal berkaitan mengenai politik, ekonomi dan segala skop yang tidak mampu dikawal oleh kita sendiri . Tetapi kami ingin kongsikan beberapa tips yang mampu kita kawal dan yang penting bagaimana kita masih mampu untuk melaksanakan hajat atau hobi kita agar terus menerus boleh bercuti atau melancong kemana saja tempat yang kita idamkan.

Tips yang ingin di kongsikan ini adalah tips 100% praktikel yang di kongsikan oleh beberapa pelanggan tetap kami sendiri yang mana mereka akan pergi bercuti bersama famili sekurang-kurangnya setahun dua kali. Oleh itu ikuti tips tersebut seperti dibawah :-

#1- Target & Perancangan

Untuk mencapai destinasi tempat percutian yang ingin kita pergi kita tidak boleh membuat keputusan secara tiba-tiba. Menurut pengalaman yang dikongsikan traveler terkenal Matt Harding iaitu seorang American traveler terkenal. Untuk mencapai destinasi yang ingin kita tujui kita perlu mempunyai sasaran& perancangan sekurang-kurangnya setahun sebelum tarikh yang ingin kita pilih. Hal ini penting bagi sebuah percutian ini berjaya dilaksanakan dan tempat sasaran kita itu berjaya dijejaki. Lebih detil lagi peracangan yang dibuat maka lebih jelas bagaimana untuk kita sampai ke tempat yang kita kita tujui

#2- Tabung Percutian

Selepas mempunyai perancangan yang lengkap maka sampai masa untuk melaksana rancangan tersebut. Destinasi yang ingin ditujui mempunyai kos tersendiri yang perlu kita laburkan. Jadi untuk mengelakan kita menggunakan duit dari sumber yang tidak sepatutnya maka kita perlu asing atau tabungkan wang pelaburan tersebut ke satu tabung khusus. Namun apalah makna sebuah tabung sekiranya kita tidak mampu konsisten dalam menabung jadi komitmen dalam menabung teramatlah penting bagi mencapai objektif percutian kita tadi. Lebih tinggi kos tempat yang ingin kita tujui maka lebih tinggi wang yang patut kita tabungkan.

Untuk percutian ke luar negara secara minimum kami sarankan agar  menabung sebanyak RM5/ sehari. Sekiranya ia dilakukan secara konsisten maka  jumlah yang akan diperolehi dalam masa setahun adalah RM5 X365/hari bersamaan RM 1825 . Untuk mendapatkan lagi bonus penjimatan yang maksimum. Untuk 6 bulan pertama anda keluarkan dahulu wang tersebut bagi pembelian tiket penerbangan. Ini kerana sudah menjadi trend promosi banyak syarikat penerbangan melakukan promosi harga runtuh tiket penerbangan bermula enam ke tiga bulan dari tarikh yang kita pilih. Kita juga harus alert untuk sebarang promosi dari mana-mana syarikat pelancongan kerana promosi dari syarikat penerbangan juga akan membuka promosi khas untuk syarikat pelancongan yang berdaftar untuk di promosikan kepada anda.

#3- Wang Tambahan

Jangan merungut dan runsing sekiranya anda tidak mampu menabung oleh sebab kos sara hidup yang semakin meningkat. Cara lain untuk mencapai tips no.2 adalah anda boleh cuba melakukan aktiviti wang tambahan secara part time. Hari ini pelbagai tawaran buat duit secara sambilan yang boleh pilih pilih. Apa yang penting anda perlu bijak memilih lubuk duit yang tidak merumitkan dan tidak menjadi beban untuk anda melakukannya. Bukan semua perkara kita suka lakukan dan sudah pasti kita melakukan ini hanya sementara saja. Sekiranya wang sasaran menabung anda telah dicapai lebih awal dari dijangkakan maka anda boleh berhenti untuk mengerjakan aktiviti ini.

 

p/s : Untuk tips no.2 RM5/sehari adalah untuk destinasi percutian luar dari Malaysia. Sekiranya anda hanya berhajat pada tahun yang lain bercuti di dalam Malaysia maka kos pelaburan tersebut jauh lebih rendah. Maka wang tabung yang diperlukan kurang dari itu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: