Pulau Mabul & Sipadan

Selain pulau-pulau di semenanjung Malaysia menjadi tarikan semakin ramai yang ingin merasai dan melihat sendiri keindahan pulau-pulau yang terdapat di Negeri di di bawah bayu ini. Semestinya Pulau Mabul dan Pulau Sipadan.

Pulau Mabul terletak di pesisir pantai tenggara negeri Sabah, malaysia. Pulau ini dikelilingi oleh pelbagai jenis batu karang dengan kedalaman 20-35 meter. Pualau Mabul mempunyai keluasan 21 hektar di mana lebih besar dari Pulau Sipadan. Aktiviti “scuba diving” menjadi aktiviti utama di sini sepanjang tahun. Batu karang yang terdapat di sini menjadi tumpuan pelbagai ikan jenis marin.Antara hidupan laut yang terdapat di pulau ini ialah keda laut, tapak sulaiman. ikan goby, ikan baji-baji dan belut ular. Terdapat lebih dari lapan tapak selaman yang popular di sini di mana setiap satu mempunyai kelebihan yang tersendiri.

Pulau Sipadan berdekatan dengan Pulau Mabul dengan saiz yang agak kecil iaitu seluas 12 hektar. Pulau yang dikelilingi air laut yang bersih dan jernih ini mempunyai kekayaan hidupan laut yang menakjubkan. Ia terletak kira-kira 700 meter dari aras dasar laut yang menjadi tarikan kepada pelbagai hidupan laut. Terdapat beberapa kawasan popular untuk penyelam di sekitar Pulau Sipadan. Antaranya Turtle Cavern(Gua Penyu), Lobster lair, Sounth Point dan lain-lain.¬† Para penyelam skuba di sini mempunyai peluang yang tinggi untuk menemui penyu, kumpulan ikan aji-aji, ‘bumphead parrotfish’ dan ikan alu-alu.

Pengangkutan ke Pulau Mabul

Jeti ke Pulau Mabul & Sipadan terletak di Semporna , Sabah. Oleh itu, para pelawat dinasihatkan menempah penerbangan ke Tawau dan mengatur perjalanan ke jeti  Semporna dengan menaiki kenderaan selama 1 jam setengah.

Jadi apa tunggu lagi? Jom ke Mabul Island! Layari pakej kami ye :)

Krew Jomlahcuti.com

Comments

20 Comments to Pulau Mabul & Sipadan

arenim
January 25, 2011

boleh bagi saya quotation….
untuk 4pax…

krew jomlahcuti
February 1, 2011

Hai arenim,
Sila lihat pakej di dalam website ini. Kalau boleh nyatakan tarikh dan email kepada kami untuk kami sebutharga.
Terima kasih

eyun
July 13, 2013

bleh bagi saya quotation tuk 2org x?saya nak g 27,28,29,30 september 2013 ni…nk ke pulau sipadan klu bleh nak menginap di sipadan water village

alin
July 16, 2013

haiiii

leh bagi quotation tuk 5org? sy ke sana pada bulan oktober ni (1-5 oktober 2013) ke pulau mabul

admin
July 16, 2013

Hi Ms. Alin,
Admin akan hantarkan quotation melalui emel.
TQ

naulli
July 29, 2013

hai

boleh bagi quotation utk 2dewasa 1kanak2 (2thn)?
saya datang 1 sep – 5 sep 2013. cuma tak pasti tido di semporna ataupun tidak. ada ke quo dari airport tawau ataupun mcm mana?
kalau boleh saya nk satu malam di resort yang best skit mcm sipadan water village. yang lain tu nak yang backpackers style saja.
tq

admin
August 13, 2013

Hai
Admin akan hantarkan quotation melalui email.Boleh sertakan email kpd kami.Terima kasih

diana
September 6, 2013

hai bole bg quatation untuk 2 dewasa n 2 kanak2 (4 & 1 thun)full package

admin
September 7, 2013

Hye Diana,
Untuk package Mabul Island, kami mempunyai package:

1. 3D 2N Mabul Island Package: RM 520 per person (adult)

2. 3D 2N Mabul Water Bungalow Package: RM 2,206 per person (adult)

*Sebutharga ini tidak termasuk surcharge peak season

Untuk membuat tempahan, Cik Diana boleh terus emailkan details kpd kami di jomlahcuti@gmail.com

Terima kasih :)

nisa
September 11, 2013

hai bole bg quatation untk 4D3N ke pulau mabul? tarikh 8/11-11/11..10org..laki n perempuan..Termasuk makan n snorkeling..full package..Thank you..

iQa
November 28, 2013

i need quotation for island hopping.ade x?just one day.for 8 ppl.thanx

admin
November 29, 2013

Hai… iQa.. for quotation.. please send email here sales@jomlahcuti.com. Tq

zana zahari
February 1, 2014

Hai..sy plan bercuti ke mabul ujung bln 7 thn ni.ada x pakej utk 2 dewasa n 2 knk2

krew Jomlahcuti
February 3, 2014

Hi ! Cik Zana. Cik boleh terus hantarkan maklumat kepada kami melalui
email di sales@jomlahcuti.com . Dengan cara menghantar email akan memudahkan kami & anda pada masa akan datang. Disini saya sertakan link untuk pakej di Mabul. http://pulau.my/category/sabah/mabul-island/. Cik juga boleh isi borang tempahan dibawah pakej tersebut untuk memudahkan kami menghubungi cik dengan mengisi details disitu. Terima Kasih.

nadira
April 23, 2014

Hi,

Boleh sy dptkan quotation utk pakej 4d3n ke pulau mabul? Total pax dlm 10org.

nina
April 25, 2014

hi, please bagi qoutation utk 5 org bulan 12 (25/12/2014-27/12/2014), i nak full package hotel, makan and snorkeling.

juliana
May 4, 2014

nk th lebih lanjut pasal pekej utk cuti sekolah… dan harga utk hotel,mkn,aktiviti yg d sediakan

DAYANG
June 11, 2014

boleh berikan saya quotation untuk pakej honeymoon ke pulau mabul untuk tahun depan bulan 4 .2015?

farhana
September 3, 2014

Hai. Boleh emailkan kat saya quotation pakej honeymoon ke pulau mabul utk early 2015? Harga tu termasuk semua and tiket flight ke? Thanksss :)

admin
September 9, 2014

hai Cik Farhana,

Untuk pakej percutian bulan madu 2015 masih belum keluar. Untuk mendapatkan info mengenai pakej terkini cik boleh like fb kami di https://www.facebook.com/jomlahcuti

Post a comment?


× 5 = forty