Subscribe via RSS Feed Connect on Instagram Connect on Google Plus Connect on YouTube

Pulau Mabul & Sipadan

Filed in Percutian Anda by on November 1, 2010 24 Comments • views: 90

Selain pulau-pulau di semenanjung Malaysia menjadi tarikan semakin ramai yang ingin merasai dan melihat sendiri keindahan pulau-pulau yang terdapat di Negeri di di bawah bayu ini. Semestinya Pulau Mabul dan Pulau Sipadan.

Pulau Mabul terletak di pesisir pantai tenggara negeri Sabah, malaysia. Pulau ini dikelilingi oleh pelbagai jenis batu karang dengan kedalaman 20-35 meter. Pualau Mabul mempunyai keluasan 21 hektar di mana lebih besar dari Pulau Sipadan. Aktiviti “scuba diving” menjadi aktiviti utama di sini sepanjang tahun. Batu karang yang terdapat di sini menjadi tumpuan pelbagai ikan jenis marin.Antara hidupan laut yang terdapat di pulau ini ialah keda laut, tapak sulaiman. ikan goby, ikan baji-baji dan belut ular. Terdapat lebih dari lapan tapak selaman yang popular di sini di mana setiap satu mempunyai kelebihan yang tersendiri.

Pulau Sipadan berdekatan dengan Pulau Mabul dengan saiz yang agak kecil iaitu seluas 12 hektar. Pulau yang dikelilingi air laut yang bersih dan jernih ini mempunyai kekayaan hidupan laut yang menakjubkan. Ia terletak kira-kira 700 meter dari aras dasar laut yang menjadi tarikan kepada pelbagai hidupan laut. Terdapat beberapa kawasan popular untuk penyelam di sekitar Pulau Sipadan. Antaranya Turtle Cavern(Gua Penyu), Lobster lair, Sounth Point dan lain-lain.¬† Para penyelam skuba di sini mempunyai peluang yang tinggi untuk menemui penyu, kumpulan ikan aji-aji, ‘bumphead parrotfish’ dan ikan alu-alu.

Pengangkutan ke Pulau Mabul

Jeti ke Pulau Mabul & Sipadan terletak di Semporna , Sabah. Oleh itu, para pelawat dinasihatkan menempah penerbangan ke Tawau dan mengatur perjalanan ke jeti  Semporna dengan menaiki kenderaan selama 1 jam setengah.

Jadi apa tunggu lagi? Jom ke Mabul Island! Layari pakej kami ye :)

Krew Jomlahcuti.com

Comments (24)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. arenim says:

    boleh bagi saya quotation….
    untuk 4pax…

    • krew jomlahcuti says:

      Hai arenim,
      Sila lihat pakej di dalam website ini. Kalau boleh nyatakan tarikh dan email kepada kami untuk kami sebutharga.
      Terima kasih

  2. eyun says:

    bleh bagi saya quotation tuk 2org x?saya nak g 27,28,29,30 september 2013 ni…nk ke pulau sipadan klu bleh nak menginap di sipadan water village

  3. alin says:

    haiiii

    leh bagi quotation tuk 5org? sy ke sana pada bulan oktober ni (1-5 oktober 2013) ke pulau mabul

  4. naulli says:

    hai

    boleh bagi quotation utk 2dewasa 1kanak2 (2thn)?
    saya datang 1 sep – 5 sep 2013. cuma tak pasti tido di semporna ataupun tidak. ada ke quo dari airport tawau ataupun mcm mana?
    kalau boleh saya nk satu malam di resort yang best skit mcm sipadan water village. yang lain tu nak yang backpackers style saja.
    tq

  5. admin says:

    Hai
    Admin akan hantarkan quotation melalui email.Boleh sertakan email kpd kami.Terima kasih

  6. diana says:

    hai bole bg quatation untuk 2 dewasa n 2 kanak2 (4 & 1 thun)full package

  7. admin says:

    Hye Diana,
    Untuk package Mabul Island, kami mempunyai package:

    1. 3D 2N Mabul Island Package: RM 520 per person (adult)

    2. 3D 2N Mabul Water Bungalow Package: RM 2,206 per person (adult)

    *Sebutharga ini tidak termasuk surcharge peak season

    Untuk membuat tempahan, Cik Diana boleh terus emailkan details kpd kami di jomlahcuti@gmail.com

    Terima kasih :)

  8. nisa says:

    hai bole bg quatation untk 4D3N ke pulau mabul? tarikh 8/11-11/11..10org..laki n perempuan..Termasuk makan n snorkeling..full package..Thank you..

  9. iQa says:

    i need quotation for island hopping.ade x?just one day.for 8 ppl.thanx

  10. zana zahari says:

    Hai..sy plan bercuti ke mabul ujung bln 7 thn ni.ada x pakej utk 2 dewasa n 2 knk2

  11. nadira says:

    Hi,

    Boleh sy dptkan quotation utk pakej 4d3n ke pulau mabul? Total pax dlm 10org.

  12. nina says:

    hi, please bagi qoutation utk 5 org bulan 12 (25/12/2014-27/12/2014), i nak full package hotel, makan and snorkeling.

  13. juliana says:

    nk th lebih lanjut pasal pekej utk cuti sekolah… dan harga utk hotel,mkn,aktiviti yg d sediakan

  14. DAYANG says:

    boleh berikan saya quotation untuk pakej honeymoon ke pulau mabul untuk tahun depan bulan 4 .2015?

  15. farhana says:

    Hai. Boleh emailkan kat saya quotation pakej honeymoon ke pulau mabul utk early 2015? Harga tu termasuk semua and tiket flight ke? Thanksss :)

  16. nadira says:

    Boleh emailkan sy pakej utk 4D3N,6 org…
    monntel0211@yahoo.com

  17. syida says:

    hai…boleh bagi pakej bulan madu jan 2015?

Leave a Reply