Peninggalan Bersejarah Di Pulau Pangkor Yang Perlu Anda Tahu.

Jomlah Follow Kami Di Instagram

Pulau Pangkor terletak di negeri Perak, di perairan Selat Melaka. Luasnya cuma 2,200 hektar dan penduduknya berjumlah kira-kira 25,000 orang. Pulau Pangkor merupakan salah satu destinasi pelancongan utama di Malaysia. Pangkor pada zaman dahulu dikenali sebagai Dinding, yang bermaksud \’skrin\’ atau \’partition\’. This was in reference to the position of the island as it protects the mainland\’s estuary. Ini adalah merujuk kepada kedudukan pulau itu kerana ia melindungi muara tanah besar.

Pulau Pangkor merupakan sebuah pulau tropika yang menawan dan memiliki beberapa tempat tarikan pelancong yang menarik. Kedatangan pelancong selain untuk melawat tempat-tempat menarik, semestinya pelancong ingin melihat tinggalan sejarah yang terdapat di sini. Diantara tinggalan sejarah yang menjadi tumpuan pelancong adalah:-

Sertai White Water Rafting + Caving Challenge Sungai Kampar!

#1- Kota Belanda

Kota belanda terletak di pulau pangkor kira-kira 100 meter dari pantai. Kota yang dikenali sebagai Kota Belanda ini asalnya dibina oleh Belanda pada tahun 1670 sebagai gedung untuk menyimpan bijih timah yang diperolehi dari Negeri Perak.  Kota ini terletak di sebuah teluk di Pulau Pangkor yang dikenali sebagai Kampung Teluk Gedung iaitu sebuah perkampungan nelayan pada masa itu.

\"Peninggalan

#2-Batu Bersurat

Berhampiran dengan Kota Belanda ini terdapat satu Batu Bersurat Belanda. Batu Bersurat ini letaknya di tepi pantai kira-kira 100 meter dari Kota Belanda.  Tulisan pada Batu Bersurat ini dipercayai dipahat oleh askar-askar kompeni Belanda sewaktu mereka mendiami gedung atau Kota Belanda kira-kira dalam tahun 1743.  Ia juga dipercayai sebagai tanda peringatan pada anak seorang pembesar Belanda yang hilang ketika sedang bermain-main berhampiran dengan batu tersebut.  Orang-orang Belanda percaya bahawa budak tersebut telah dimakan oleh binatang buas.  Sebagai mengingati peristiwa itu, orang-orang Belanda telah membuat batu tersebut dengan menggambarkan seekor binatang buas (dipercayai harimau) sedang menangkap budak.  Lain-lain pahatan mungkin merupakan nama-nama pemahat yang dinyata secara huruf ringkas seperti IK, R.O. dan lain-lain dan terdapat pahatan bertulis V.O.C. iaitu singkatan nama Verenidge Oon Stindische Company – Syarikat Hindia Timur Belanda.

\"Peninggalan

#3-Taman Fu Lin Kong

Fu Lin Kung adalah sebuah kuil Cina di Pulau Pangkor. Ramai pelancong Cina akan melawat dan berdoa di kuil ini untuk mendapatkan merahmati dari tuhan. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa kuil Cina hanya tempat kegemaran untuk Cina sahaja. Kaum lain dan pelancong asing juga suka tempat ini kerana Fu Lin Kong adalah salah satu kuil yang popular di Pulau Pangkor dan persekitaran yang indah dengan pelbagai ukiran dan binaan unik sesuai untuk mengambil gambar. Fu Lin Kong mempunyai pelbagai patung Buddha di dalam kuil dan kolam sekitar. Ramai pelancong akan membuat hasrat mereka dalam kuil ini kerana mereka percaya hasrat akan menjadi kenyataan.

\"Peninggalan

 

Menariknya, Pulau Pangkor boleh dijelajahi dengan berjalan kaki atau menggunakan kenderaan yang disediakan, laut hangat dan jernih di sekelilingnya sesuai untuk aktiviti seperti berenang, snorkling, berkayak, dan memancing.

Pelancong boleh menaiki bot untuk pergi ke Pulau Pangkor laut yang dimiliki oleh orang-orang persendirian, di mana terdapat juga peranginan Pangkor laut, ia merupakan sebuah tempat peranginan kecil yang mewah.

Selain tempat tinggalan sejarah yang terdapat di sini, beberapa tempat menarik lain yang mesti pelancong lawati, adalah, Lapangan Terbang Teluk Dalam, Kilang Satay Fish SPK, Tukang bot SPK, Pekan Pangkor, Teluk Segadas, Pantai Pasir Bogak, Pantai Pasir Ketapang (Turtle Bay), Monkey Bay, Pulau Mentangor dan Giam (Lagun Teluk Nipah), Pasir Giam (Coral Bay), Teluk Man, Taman Lin Ji Kung, Pantai Puteri Dewi, dan Pulau Pangkor Laut.

 

Jomlah Baca Lagi : Panorama Indah Pulau Rawa Menambat Hati Setiap Pengunjung

Jomlah Follow Kami Di Instagram

 

 

Sumber Foto : zhongying koay, Rosli Che Omar

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *