Ini Antara Daerah Tercantik Di China Pada Musim Bunga Yang Anda Wajib Pergi

Musin Bunga di China selalunya terjadi pada bulan mac hingga mei tetapi terdapat perbezaan  antara utara China dan Selatan China kerana perbezaan latitud ke biasaanya di sebelah utara pada bualan april-mei. Manakala di sebelah selatan pada bulan mac-april. Jadi yang nak melancong ke China pada musim bunga moleklah check kalendar dulu. Senang cerita “survey” dulu, jgan main redah je, takot tersalah pergi musim sejuk. Di China terdapat beberapa tempat menarik yang admin dah “survey”kan untuk anda semua.

  1. Nyingchi

\"Ini

Sumber gambar

Nyingchi yang juga dikenali sebagai Linzhi adalah sebuah bandar raya di wilayah tenggara di Wilayah Autonomi Tibet  “kawasan selatan Sungai Yangtze”. Ianya terkenal dengan pemandanagan gunung-ganang yang dilitupi salji. Pokok pic merah jambu yang sedang mekar dan bendang padi yang luas menjadi tarikan utama pengunjung terutaman bagi mereka yang sedang berbulan madu. Nyingchi merupaka kawasan yang sesuai untuk menikmati alam semula jadi pada musin bunga.

  1. Wuhan (wilayah Hubei)

\"Ini

\"Ini

\"Ini

Sumber gambar: 

Di Wuhan terdapat sebuah universiti iaitu Universiti Wuhan di mana ianya merupak tempat yang menarik untuk melihat bunga ceri di China. Pokok- pokok ceri di sana pada asalnya ditanam pada tahun 1970 an dan 1980 an yang merupakan lambang persahabatan antara China dan Jepun.

Sebelum itu, ketika Perang Rintangan terhadap Jepun, ada juga tentera jepun yang menanam pokok ceri di kawasan university itu. Di belakang universiti juga terdapat hutan Sakura yang luas yang telah menjadi tumpuan orang ramai dari seluruh negara. Info yang admin dapat yuran masuk telah  dikenakan atas sebab terlalu ramai pengunjung menyembabkan perjalanan universiti terganggu. Yuran sebnayak 20 yuan (RM 12.30).

  1. Kunming

\"Ini

Sumber gambar:

\"Ini

Kepada sesiapa yang masih tidak tahu akan kewujudan Kunming teruskan membaca. Kunming merupakan tempat pengumpulan landskap semula jadi. Sejarah lama, membuatkan orang ramai ingin mengetahui lebih banyak tentang Kunming ditambah dengan struktur giologiyang unik termasuk \”Ashima\” yang cantik di Hutan Batu dan banyak lagi. Syurga dunia sebegini pastinya membuatkan ada rasa tidak mahu pulang ke Malaysia. Percutian anda ke sini pasti lebih bermakna lebih-lebih lagi dengan orang yang terasayang.

  1. Dangshan (Wilayah Anhui)

\"\"

Sumber gambar: 

Untuk pengetahuan anda bunga Pir merupakan sejenis pokok Kaktus. Bunga Pir hanya mekar pada bulan-bulan tertentu sahaja. Ianya juga tidak boleh dijumpai di semua tempat. Tetapi di Dangshan anda boleh melihat sendiri pokok bunga pir yang ditanam secara besar-besaran. Bunga pir juga merupakan tarikan utama di Dangshan yang tidak akan dilepaskan bagi sesiapa yang betandang ke sini.  Bunga pear yang mekar  yang ditanam di sepanjang tebing Guhuanghe, bekas Sungai Kuning, keliahatan seperti sungai yang mengalir di atas awan. itu apa yang admin dapat ungkapkan. Mungkin anda bersama pasangan anda dapat mengungkapkan pemdangan yang indah ini dari sudut yang lebih romantis.

  1. Gunung Emei (Wilayah Sichuan)

\"\"

Admin simpan yang terbaik untuk yang terakhir, haha. Gunung Emei antara gunung yang memiliki 4 musim iaitu musim bunga,  panas, luruh, dan musin sejuk di kawasan tertentu. Sebut tentang fakta saja pastinya anda boleh bayangkan akan keindahan gunung ini. Gunung Emei amat sesuai dilawati semasa musim bunga kerana pengunjung akan di sajikan dengan pemandangan bunga Azalea. Dari Baoguo Temple, setengah jalan ke atas gunung, ke Wanfoding, puncak, bunga Azalea meliputi seluruh kawasan.

Baca Lagi : Musim-Musim Terbaik Untuk Berkunjung Ke Korea

Cerita sebalik bunga azalea, para biarawan dan biarawati Buddha memanggil azalea \”sala\” – pokok-pokok suci yang sering disebut dalam kitab suci Buddhis. Untuk pengetahuan anda terdapat pelbagai jenis bunga yang mekar mengikut masa yang berlainan dari bulan Mac hingga Ogos. Maka Gunung Emei sentiasa berwarna-warni  serta haruman bunga yang menusuk kalbu pastinya melengkapi trip percutian anda. Sekian saja yang admin dapat kongsikan

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *